یکی از مهمترین پیشرفتهای ما در زمینه چگونگی پیشگیری از یماریهای قلبیعروقی، درک نقش عادات غذایی سالم همراه با ورزش منظم در پیشگیری از بیماریهای قلبیعروقی است. با پیروی از چند رهنمود تقریباً ساده در مورد تغذیه سالم، میتوان به شکل قابل توجهی سطح سلامت قلبیعروقی را افزایش داده و چهار عامل خطر اصلی دخیل در ایجاد بیماری قلبیعروقی یعنی ابتلا به فشارخونبالا، کلسترولخونبالا، اضافهوزن چاقی و دیابت نوع ۲ را کاهش داد. فواید رژیم غذایی سالم به همین جا ختم نمیشود. رژیم غذایی سالم از خطر ایجاد سرطان پستان، پروستات و سایر سرطانها نیز پیشگیری میکند، از پوکی استخوان پیشگیری میکند و شاید بتواند طول عمر خود را افزایش دهد.
امروزه برخورداری از تغذیه بهتر، سادهتر و لذتبخشتر از گذشته است چرا که در حال حاضر نسبت به گذشته، انواع مختلفی از غذاهای تازه و مناسب، در فصول بیشتری از سال وجود دارند. بنابراین در حین برنامه ریزی به فکر یک برنامه موقت نبوده و از برنامه های طولانی مدت تغذیه سالم پیروی نمایید.
برنامه سالم غذایی: رهنمودهایی کلی زیر فقط برای تغییرعادات ناسالم فعلی و حفظ یک الگوی سالم تغذیهای در طول زندگی در جهت سلامت جسمی ارایه شده است .اگر میخواهید به یک هدف خاص برای مثال کاهش فشارخون یا کاهش سطح کلسترول خون یا کنترل دیابت و کاهش وزن برسید جهت نیل به این هدف و در طراحی یک برنامه مطلوب غذایی، با پزشک خود مشورت نمایید.
تنظیم ترکیب غذای مصرفی:
از انواع گوناگونی از میوهها و سبزیجات استفاده کنید (روزانه۹ واحد غذایی یا بیشتر).
از انواع گوناگونی از غذاهای غلهای شامل غلات سبوسدارونیز نخود و لوبیا استفاده کنید. (روزانه۶ واحد غذایی یا بیشتر).
از محصولات لبنی کم چرب یا بدون چربی، ماهی و گوشت مرغ بدون پوست استفاده کنید.
از روغنها و چربیهایی استفاده کنید که چربی اشباع کمتراز ۲ گرم در هر قاشق غذاخوری داشته و فاقد چربیهای ترانس باشند مثلاً کره گیاهی مایع ، روغن زیتون و روغن کانولا .
مصرف غذاهای حاوی چربی اشباع یا چربی ترانس بالا نظیر شیر کامل (پرچرب)، گوشتهای قرمز چرب، روغنهای حیوانی و روغنهای نباتی جامد (هیدروژنه) را حذف کنید.
مصرف نوشیدنیهای قندی و شیرینجات را محدود کنید چرا که کالری زیادی دارند.
میزان مصرف نمک خود را کاهش دهید.
توصیه شده یرای سلامتی هرگز الکل مصرف ننمایید. الکل کالری زیادی دارد که منجر به چاقی و افزایش وزن میشود، فشارخون را بالا برده، سطح تریگلیسیریدهای را افزایش میدهد و سبب ا بیماری دیابت میشود. بنابراین میتواند منجر به سکته قلبی و مغزی، آسیب عضلات قلبی (کاردیومیوپاتی) و اختلالات ریتم قلبی (آریتمی) شود.